KONTAKT
tel.: 507 082 052
mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
KONTAKT
tel.: 507 082 052
mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Miód taki w większości wypadków jest jasny, a tylko nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miody kwiatowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Miód pochodzi z nektaru najczęściej różnych roślin, ale pszczelarze mogą uzyskiwać miody odmianowe, powstające przy ogromnej przewadze nektaru jednej rośliny. Miody takie odbiera się z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej. Określa się je nazwą rośliny, z której głównie pochodzą, np. miód wrzosowy. W Polsce ważniejszymi roślinami miododajnymi są: rzepak, koniczyny, lipy i gryka.
Miód – słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły miodne lub inne odmiany i gatunki pszczół[1], poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych[2]. Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:
Witamy serdecznie na naszej stronie. Strona jest poświęcona działalności naszej pasieki. Będą na niej umieszczone zdjęcia, filmy i artykuły poświęcone pszczołom i pszczelarstwu. Mogą Państwo komentować wybrane artykuły lub filmy zadając pytania nam lub innym użytkownikom serwisu za pośrednictwem naszej strony.
Życzę miłego oglądania.
Zbigniew Olesiński